इस तरीके से आप नरम और स्वादिष्ट छोले भटूरे, पूरी या चावल किसी के भी साथ खा सकेंगे. आज हम छोले सब्जी बनाने की विधि सीखेंगे, तो चलिए शुरू करते हैं Chole ki Sabji Recipe in Hindi. तो चलिए शुरू करते हैं |

छोले बनाने की सामग्री
- चना = 500 ग्राम
- नमक = 1 छोटी चम्मच
- हल्दी पाउडर = 1 छोटा चम्मच
- लहसुन = एक पोथी
- अदरक = 1 इंच का टुकड़ा
- काली मिर्च = आधा छोटा चम्मच
- साबुत जीरा = 1 छोटा चम्मच
- सरसों या रिफाइंड तेल = 2 बड़े चम्मच
- तेज पत्ता = 2
- दालचीनी = एक टुकड़ा
- लौंग = 3-4
- प्याज पिसा हुआ = 3 मध्यम
- टमाटर = 3 मध्यम
- हल्दी पाउडर = 1 छोटा चम्मच
- धनिया पाउडर = 2 छोटे चम्मच
- लाल मिर्च पाउडर = 1 छोटी चम्मच
- सौंफ पाउडर = 1 छोटा चम्मच
- हिंग = एक चुटकी
- दही = 3/4 कप
- चना मसाला = दो छोटे चम्मच
- कसूरी मेथी = 1 टेबल स्पून
- हरी धनिया
छोले की सब्जी को निम्न विधि से पकायें
इस छोले रेसिपी के लिए सामग्री की गणना लोगों की मात्रा के अनुसार की गई है।
500 ग्राम छोले वाले बर्तन को फूलने के लिए रात भर दुगने पानी से ढककर रखिये।
इस रेसिपी को बनाने के लिए मैंने सबसे पहले इन चनों को इतने नमक के साथ पानी में उबाला।
छोले के डूबने के बाद पानी ऊपर ही रह जाता है.
इन चनों में हम आधा छोटी चम्मच हल्दी पाउडर और एक छोटी चम्मच नमक डालेंगे।
छोले में मीठा सोडा न रहने के कारण हम अपने कुकर को मध्यम आंच पर 7-8 सीटी आने के लिये सैट कर देंगे (क्योंकि छोले को मीठा सोडा डालकर गरम नहीं किया है).
गैस बंद करने और कुकर को बंद करने के बाद कुकर को ठंडा होने दें। कुकर का प्रेशर अपने आप निकलना चाहिए, इसलिए ढक्कन न खोलें।
एक इंच अदरक, लहसुन की कलियां और आधा चम्मच काली मिर्च को छीलकर मिक्सी के चटनी जार में डाल दें।
एक चम्मच जीरे को थोड़े से पानी की सहायता से बारीक पीस लीजिए.
इसके बाद गैस चालू करें और पैन को मध्यम आंच पर रखें.
इस पैन में दो बड़े चम्मच सरसों का तेल डाले।
इस तेल में दो तेज पत्ते, सात लौंग, तीन से चार दालचीनी की छड़ें और एक चुटकी हींग गर्म होने पर दाल दीजिये।
इस पैन में तीन मध्यम आकार के प्याज होते हैं जिन्हें मैंने 30 सेकंड के लिए भूनने के बाद मिक्सी में मोटे तौर पर कुचल दिया।
प्याज को पलटने पर, हम इसे मध्यम आंच पर दस मिनट के लिए और पका लेंगे।
इसके कुछ मिनट तक प्याज भुनने के बाद, हम इसमें अदरक लहसुन काली मिर्च का पेस्ट जो हमने मिक्सर में बनाया था उसमें डालेंगे और इसे और तीन मिनट तक भून लेंगे।
इससे यह सुनिश्चित होगा कि अदरक लहसुन भी ठीक से पका है।
जैसे ही अदरक और लहसुन भुन जाए, हम इन्हें ग्राइंडर में डालेंगे और तीन मीडियम टमाटर पीस लेंगे।
टमाटर के पानी को अब तेज आंच पर सूखने तक पकाएं.
सूखे मसाले डालना अब हमारा अगला कदम है, इसलिए मैंने एक चम्मच हल्दी पाउडर, दो चम्मच धनिया पाउडर और एक चम्मच लाल मिर्च पाउडर डाला।
आप चाहें तो अतिरिक्त चिली सॉस और सौंफ पाउडर, साथ ही अपने स्वाद के अनुसार नमक भी मिला सकते हैं।
इन सूखे मसालों को भूनने के लिये धीमी आग पर 3-4 मिनिट तक भूनिये और फिर 1/4 कप पानी डाल कर मसाले से तेल अलग होने तक भून लीजिये.
मसाले के तेल से निकल जाने के बाद ही दही डाला जायेगा. अगर दही में खट्टापन ज्यादा है तो आधा कप से कम डाल सकते हैं.
अगर आप दही डालने के बाद उसे लगातार नहीं चलाते हैं तो दही फट जाएगा। दही को फटने से बचाने के लिए 2 मिनिट तक चमचे से चलाने की आवश्यकता नहीं है.
मसाला बनकर तैयार है, छोले के पक जाने पर हम पैन में पानी डाल देंगे.
आपको कुकर में एक साथ सारा पानी डालने की ज़रूरत नहीं है; बस एक बार में थोड़ा सा डालें, यदि आवश्यक हो तो और पानी डालें।
हालाँकि, ऐसा करने से पहले, आपको कुछ छोले अलग से तैयार करने चाहिए।
छोले को मैश करेंगे तो छोले का स्वाद और बढ़ जायेगा ताकि ग्रेवी गाढ़ी हो जाये.
साथ ही इन छोले में दो बड़े चम्मच चने का मसाला और एक बड़ा चम्मच कसूरी मेथी डालेंगे।
पकाने के दो या तीन मिनट बाद इसमें उबाल आ जाना चाहिए।
इसे निकालने की जरूरत है और धनिया को काटकर डालें।
How to Make Chickpeas Vegetable Recipe
Using this method, you will be able to make soft and delicious chickpeas(chole) to eat with bhature, puri or rice. Today we will learn the method of making chole sabji, so let’s start chole sabji recipe. so let’s begin!
Ingredients for Chole Recipe
- Chickpeas = 500 grams
- Salt = 1 tsp
- Turmeric powder = 1 tsp
- garlic = a pothi
- Ginger = 1 inch piece
- Black pepper = 1/2 tsp
- Whole cumin = 1 tsp
- Mustard or refined oil = 2 tbsp
- Bay leaf = 2
- Cinnamon = 1 piece
- cloves = 3-4
- Onion crushed = 3 medium
- Tomato = 3 medium
- Turmeric powder = 1 tsp
- Coriander powder = 2 tsp
- Red chili powder = 1 tsp
- Fennel powder = 1 tsp
- hing = a pinch
- Curd = 3/4 cup
- Chickpeas masala = two teaspoons
- Kasuri methi = 1 tbsp
- green coriander

Cooking Chickpeas Vegetable According to the Following Method
The ingredients for this Chole recipe have been calculated according to the amount of people it will serve.
A vessel containing 500 grams of chickpeas was covered overnight with double water to keep them swollen.
In order to prepare this recipe, I started by cooking these chickpeas in water along with this amount of salt.
Water remains above chickpeas after they are submerged.
We will add half a teaspoon of turmeric powder and a teaspoon of salt to these chickpeas.
As a result of leaving sweet soda out of the chickpeas, we will set our cooker at medium flame to 7-8 whistles (this is because the chickpeas have not been heated with sweet soda).
Let the cooker cool down once the gas has been turned off and the cooker taken off. The pressure of the cooker must be released by its own means, so do not open the lid.
Peel an inch of ginger, the cloves of garlic, and half a teaspoon of black pepper and put them all in the chutney jar of the mixie.
With the help of a little water, grind a teaspoon of cumin finely.
Then turn on the gas and place the pan on the medium flame.
This pan is filled with two tablespoons of mustard oil.
To this oil, two bay leaves, seven cloves, three to four cinnamon sticks, and a pinch of asafoetida are added once it is hot.
This pan contains three medium sized onions that I crushed roughly in a mixie after they had been fried for 30 seconds.
Upon flipping the onion, we will cook it for another ten minutes on medium flame.
After this onion has been fried for a few minutes, we will add the ginger garlic black pepper paste we made in the mixer to it and fry it for another three minutes.
This will ensure that ginger garlic is also cooked properly.
As soon as the ginger and garlic are roasted, we will place them in a grinder and grind three medium tomatoes.
The tomato water should now be cooked on high flames until it dries up.
Adding dry spices is now our next step, so I put in one teaspoon turmeric powder, two teaspoons coriander powder, and one tablespoon red chili powder.
If you would like, add additional chili sauce and fennel powder, as well as salt according to your taste.
In order to roast these dry spices, we should roast them over low flame for 3-4 minutes and then add 1/4 cup of water and cook until the oil separates from the spices.
The curd will be added as soon as the spices have been removed from the oil. It is okay to add less than half a cup if there is too much sourness in the curd.
The curd will curdle if you don’t constantly stir it after adding it. It is not necessary to stir for 2 minutes in order to prevent curd from curdling.
The masala is ready, so we’ll add water to the pan along with the chickpeas, once they’ve been cooked.
You don’t need to add all the water at once to the cooker; simply add a little bit at a time, adding more water if necessary.
However, before you do that, you should prepare some chickpeas separately.
It will increase the taste of chickpeas if we mash the chickpeas so that the gravy becomes thicker.
Additionally, two tablespoons of chickpea masala and one tablespoon of kasuri methi will be added to these chickpeas.
It should come to a boil after two or three minutes of cooking.
It needs to be removed and the coriander chopped and added.