शाम का समय चाय के साथ कुछ नमकीन और तीखा खाने का सही समय है। अगर आप हमारी फ्रेंच फ्राइज रेसिपी इन हिंदी फॉलो करते हैं तो आप फ्रेंच फ्राइज और फिंगर्स बड़े आराम से घर पर बना सकते हैं। एक गलत धारणा है कि आप बाजार में मिलने वाले फ्रेंच फ्राइज की तरह घर पर फ्रेंच फ्राइज नहीं बना सकते हैं। यहां बाजार की तरह फिंगर फूड बनाने की हमारी रेसिपी है। इसके साथ, आप जानेंगे कि बाजार की तरह फिंगर फूड कैसे तैयार किए जाते हैं। यह रेसिपी भी बिना अरारोट (मक्के के आटे) के बनेगी. इसलिए, यह व्यंजन और भी स्वास्थ्यवर्धक है। मैं निम्नलिखित पैराग्राफ में घर पर फ्रेंच बनाने का तरीका बताऊंगा।

Step 1.
हम घर पर फ्रेंच फ्राइज़ बनाने से पहले चार कच्चे आलू को अच्छी तरह से पानी से धोते हैं। यहां नए आलू या सफेद आलू का इस्तेमाल किया जाएगा। ऐसा इसलिए है क्योंकि इनमें स्टार्च का स्तर कम होता है। इससे फ्रेंच फ्राइज ज्यादा क्रिस्पी बनते हैं।
Step 2.
यदि आप चाहें तो छिलके वाले आलू का उपयोग करना एक विकल्प है। ऐसे में हम बिना छिलके वाले आलू का इस्तेमाल करेंगे। इस मामले में, हम आलू के सिरों को थोड़ा सा काटकर शुरू करेंगे।
Step 3.
आलू को अब सामान्य फ्रेंच फ्राइज़ की तुलना में थोड़ा पतला काटना चाहिए। आलू को पतला और गोल काट लेना है, जैसा कि आप फोटो में देख सकते हैं।
Step 4.
हमारा अगला कदम आलू को फ्रेंच फ्राइज़ में पतला-पतला काटना है।
Step 5.
फ्रेंच फ्राइज़ काटने के बाद आलू को एक मिनट के लिए पानी में डाल दिया जायेगा. परिणामस्वरूप आलू अपने खिंचाव से उचित तरीके से बाहर आ पाएगा।
Step 6.
अगले चार से पांच बार हमें आलू को पानी में धो लेना चाहिए। जब हम यहां पानी बदल रहे हैं, तब तक हम आलू का पानी साफ होने तक बदलते रहेंगे।
Step 7.
अब सारे आलू एक कपड़े में फैला कर रख लीजिये.
Step 8.
एक तस्वीर में फ्रेंच फ्राइज को कपड़े में लपेटकर दिखाया गया है। इसे सूखने के लिए पांच मिनट का समय काफी होगा।
Step 9.
पांच मिनट में आलू की सारी नमी सोख लेने के बाद कपड़ा अब पानी में भीग चुका है।
Step 10.
अब रिफाइंड तेल गरम करके फ्रेंच फ्राई के लिए एक पैन तैयार करते हैं. यह वह जगह होगी जहां हम तेल को ठीक से गर्म करेंगे। हालाँकि, यह महत्वपूर्ण है कि तेल से धुँआ न निकले।
Step 11.
इसके बाद फ्रेंच फ्राइज तेल में तल कर तैयार हो जाएंगे. सारे आलू एक साथ डालने में देरी होगी.
Step 12.
फ्रेंच फ्राइज़ को तेल में डालने के बाद हिलाते हुए लगभग 4 मिनट तक तला जाता है।
Step 13.
हमारे फ्राइज़ को 4 मिनिट तक तलने के बाद, वे अच्छे से सिक गए हैं। अगले स्टेप में हम उन्हें तेल से निकाल देंगे।
Step 14.
अपने फ्रेंच फ्राइज़ को मसालेदार बनाए रखने के लिए, हम उन्हें ठंडा होने से पहले सीज़न कर देते हैं। इसके लिए दो चुटकी में काली मिर्च पाउडर डाला जाता है. इसके लिए आपको चाहिए दो चुटकी काला नमक और दो चुटकी लाल मिर्च पाउडर। इसे मिलाने और अच्छी तरह मिलाने से बहुत अच्छा परिणाम मिलेगा।
इस तरह हमारे क्रिस्पी फ्रेंच फ्राइज बहुत ही कम सामग्री में बिना अरारोट के बनकर तैयार हो जाते हैं. बीजों को लाल चटनी, हरी चटनी या वेज मेयोनेज़ के साथ खाया जा सकता है।
How to Make Potato French Fries

The evenings are the perfect time to have something salty and spicy with tea. You can make French fries and fingers very comfortably at home if you follow our French Fries Recipe in Hindi. There is a misconception that you cannot make French fries at home like those found in the market. Here’s our recipe for making finger foods like the market. With it, you’ll know how to prepare finger foods like the market. This recipe will also be made without arrowroot (corn flour). So, this dish is even healthier as a result. I will explain how to make French at home in the following paragraphs.
Step 1.
We begin by washing four raw potatoes thoroughly with water before making french fries at home. New potatoes or white potatoes will be used here. It is because they contain a lower level of starch. French fries become crispier as a result of this.
Step 2.
Using peeled potatoes is an option if you want to. In this case, we will use potatoes that have not been peeled. In this case, we will start by cutting a little off the ends of the potato.
Step 3.
The potatoes should now be cut a little thinner than normal french fries. The potatoes should be cut thinly and roundly, like you can see in the photo.
Step 4.
Our next step is to thinly cut potatoes into French fries.
Step 5.
The potatoes will be put in water for a minute after being cut into french fries. The potato will be able to come out of its stretch in a proper manner as a result.
Step 6.
For the next four to five times, we should wash the potatoes in water. While we are changing the water here, we will keep changing the potatoes’ water until it is clear.
Step 7.
All the potatoes will now be spread out on a cloth.
Step 8.
French fries are shown in a photo being wrapped in a cloth. Five minutes will be enough time for it to dry.
Step 9.
Having absorbed all the potatoes’ moisture within five minutes, the cloth is now drenched in water.
Step 10.
Let’s prepare a pan for french frying now by heating refined oil. This will be the place where we properly heat the oil. It’s important, however, that the oil does not give off smoke.
Step 11.
Following this, the french fries will be fried in oil. There will be a delay in putting the potatoes all at once.
Step 12.
The french fries are fried for about 4 minutes while being stirred after being added to the oil.
Step 13.
Having fried our fries for 4 minutes, they are well done. In the next step, we will remove them from the oil.
Step 14.
In order to keep our french fries spicy, we season them before they cool down. Black pepper powder is added in two pinches for this. You will need two pinches of black salt and two pinches of red chilli powder. Adding it and mixing it thoroughly will result in a great result.
In this way, our Crispy French Fries are prepared with very few ingredients and without arrowroot. The seeds can be eaten with red sauce, green chutney, or veg mayonnaise.